czy struktura jest grupa
Justyna: W zbiorze <0,2>określone jest działanie: aob=√ab. Zbadać czy struktura algebraiczna (<0,2>,o)
jest grupą. Prosiłabym o rozwiazanie zadania ale tak po kolei bo musze to zrozumiec. Stanełam
na łaczności, wychodzi mi tak: L=(aob)oc=(√ab)oc=√(√ab)*c P=ao(boc)=ao(√bc)=√a*(√bc) tak ma
byc, czy nie? jak nie to jak to liczyc i co dalej?
27 paź 12:40
b.: no tak, chociaz nie widze, nad czym ten pierwiastek jest: aob = √ab czy √a * b?
tak czy inaczej, lewa strona nie zawsze bedzie rowna prawej, najlepiej znalezc jakies konkretne
liczby a,b,c ∊ <0,2>, dla ktorych zachodzi L≠P
27 paź 13:04
b.: aha, jest inny−ten sam watek
27 paź 13:09
Basia:
Witaj b..
ten drugi jest bardziej czytelny
27 paź 13:11