zbadać czy struktura jest grupą.
Justyna: W zbiorze <0,2>określone jest działanie: aob=√ab. Zbadać czy struktura algebraiczna (<0,2>,o)
jest grupą.
Prosiłabym o rozwiazanie zadania ale tak po kolei bo musze to zrozumiec
27 paź 12:19
Jack:
znasz aksjomaty grupy? Spróbuj je po kolei sprawdzić (pamiętaj o zamkniętości grupy na
działanie).
27 paź 12:23
Justyna: no robie, ale mam problem z lacznoscia
27 paź 12:29
Justyna: bo tak L=(aob)oc=(√ab)oc=√(√ab)*c
P=ao(boc)=ao(√bc)=√a*(√bc)
tak ma byc, czy nie?
27 paź 12:32
Basia:
Tak ma być. I z tego co sama napisałaś widać, że prawdopodobnie działanie nie jest łączne.
Sprawdź dla a=116 b=1 c=181
(aob)oc = √116o181=14o181=√14*81=12*9=118
ao(boc)=116o√181=116o19 = √116*9=14*3=112
27 paź 12:42
Basia:
To oczywiście wystarcza do stwierdzenia, że struktura nie jest grupą
27 paź 12:44
Justyna: dzieki
27 paź 12:58