granica ciągu
misia: Jak obliczyć taką granicę limn→
∞ n √n2+1 z Góry dziękuję za pomoc
27 paź 11:39
katie: pisz dużą literę U przed ułamkiem BO NIE WIDAĆ
27 paź 11:51
misia: U{n} {√n2+1+√2n2+1
27 paź 11:54
Basia:
√n2+1=√n2(1+1n2) = n*√1+1n2
podstaw i dokończ obliczenia
27 paź 11:55
misia: ech nie chce mi coś wyjść ten ulamek bo liczniku n a w mianowniku pierwisatki są
27 paź 11:55
Basia:
√2n2+1 przekształć w ten sam sposób
potem wyłącz n przed nawias
27 paź 11:56
Basia:
nawiasu } na końcu Ci brakuje
27 paź 11:57
misia: | n | |
| w końcu ale co z n z licznikiem nie mogę to podzielić przez n od razu ?  bo |
| √n2+1+√2n2+1 | |
granica wychodzi pierwiastkiem.
27 paź 12:01
Basia:
M= n(
√1+1n2+
√2+1n2)
n z licznika i mianownika się skróci
zostanie
| 1 | | 1 | | 1 | | 1−√2 | |
| → |
| = |
| = |
| = |
| √1+1n2+√2+1n2 | | √1+0+√2+0 | | 1+√2 | | 1−2 | |
√2−1
27 paź 12:07
misia: A no tak dzięki wielkie za pomoc

Wszystko juz rozumiem , będę robić kolejne zadania
27 paź 12:11