Wykres
Pomocy!!: y = 2 − log(x−2)2 Narysuj wykres
27 paź 11:36
Basia:
(x−2)2>0 ⇔ x−2≠0
D=(−∞,2)∪(2,+∞)
dla x>2
f(x)=2−log(x−2)2 = 2−2log(x−2) = 2[1−log(x−2)] =
−2*[log(x−2)−1]
1. narysuj wykres y=logx
2. przesuń go o wektor [2,−1] (2 w prawo; 1 w dół);
to będzie wykres log(x−2)−1
3. "pomnóż" wykres przez (−2) czyli jeżeli w (2) dla jakiegoś x0 masz wartość y0
to teraz dla tego samego x0 masz wartość (−2y0)
dla x<2
f(x)=2−log(x−2)2 = 2−2log|x−2| = 2[1−log|x−2|] = −2(log|x−2|−1)
ta część wykresu będzie symetryczna do (3) względem prostej x=2
27 paź 11:51
Pomocy!!: czyli mam narysować funkcje y= −log (x)2 i przesunąć o 2 w górę.
27 paź 12:15
Godzio:
Witamy spowrotem
Basiu
27 paź 12:17
Basia:
Witaj Godziu. Też się cieszę.
Pomocy!
Nie. Krok po kroku tak jak napisałam.
Czyli zaczynasz od wykresu y=logx
27 paź 12:23
Pomocy!!:

dla log x ciężko znaleźć wartości żeby narysować tę funkcję.
27 paź 12:50
Pomocy!!: Możesz mniej więcej narysować zarys tej funkcji bo nie wiem czy mam dobrze
27 paź 12:50
Basia:
to prawda, ale można sobie poradzić
log1=0
log10=1
log0,1=−1
log100=2
log0,01=−2
no x=100 ani x=0,01 już raczej nie zaznaczysz, ale kształt krzywej jest podobny np. do krzywej
y=log2x
tylko jest bardziej płaska
musisz bazować na tych trzech punktach
(0,1;−1) (1,0) (10,1)
27 paź 12:55
27 paź 12:58
Pomocy!!: 3. "pomnóż" wykres przez (−2) czyli jeżeli w (2) dla jakiegoś x0 masz wartość y0 to teraz dla
tego samego x0 masz wartość (−2y0)
dla x<2 f(x)=2−log(x−2)2 = 2−2log|x−2| = 2[1−log|x−2|] = −2(log|x−2|−1) ta część wykresu będzie
symetryczna do (3) względem prostej x=2
trochę dziwny ten wykres, najbardziej nie rozumiem tego ostatniego punktu, mianowicie gdy
podniesiemy do kwadratu to ta funkcja nie będzie ujemna?
27 paź 17:38