Dwa rozwiązania - które wybrać? Proszę o podpowiedź :)
Zielona Gałązka: Zadanie jest proste ale rozwiązując je różnymi sposobami otrzymałam 2 rozwiązania a tak nie
powinno być. Proszę o podpowiedź, dlaczego tak jest..
Treść: rozwiąż nierówność:
3|x − 1| − |1− x| ≥ 8
1. Sposób:wyłączyłam minus przed nawias w drugim nawiasie i mam wyrazy podobne, które
mogę zredukować:
3 |x−1| + |x−1|≥ 8
4|x−1|≥ 8
|x−1|≥ 2 rozpatruję dwa przypadki i otrzymuję
x−1 ≥ 2 lub −x+1≥ 2
x≥ 3 lub −x ≥1
x ≤ −1
Odp. x należy (−∞, −1) suma (3,∞)
2. Sposób − rozwiązuję tę nierówność jakby te nawiasy nie były wyrazami podobnymi
3|x −1| − |1−x | ≥ 8
Każdy nawias przyrównuję do zera i otrzymuję x=1.
Zaznaczam liczbę 1 na osi i rozpatruję dwa przypadki
I. (−∞,1) i II. <1, ∞)
Ad. I. Ad. II
3(−x+1) − (1−x) ≥ 8 3(x −1) − (−1+x) ≥ 8
−3x +3 −1+ x ≥ 8 3x−3 + 1 − x ≥ 8
−2x ≥ 8 −3+ 1 2x ≥ 8 +3 −1
−2x ≥ 6 2x ≥10
x≤ −3 x ≥ 5
Odp. x należy (−∞, −3) suma (5,∞)
Które rozwiązanie jest prawidłowe?
:(
27 paź 09:17
think:

no to ja zrobię na swój sposób

f(x) = 3|x − 1| − |1− x| − 8
i chcemy aby f(x) ≥ 0
f(−1) = 6 − 2 − 8 = −4
f(1) = −8
f(3) = 6 − 2 − 8 = −4
Odczytuję z wykresu i wychodzi (−
∞, −3> ∪<5,
∞)
27 paź 09:31
think: a to pierwsze jest źle bo jest taka własność:
|−x| = |x| więc żadnego minusa się nie wyłącza przed nawias, bo nie masz z nawiasami do
czynienia tylko z wartością bezwzględną, także |1 − x| = |x − 1|
27 paź 09:34
Zielona Gałązka: Think − sprytnie to rozwiązałeś metodą graficzną

I Twoja uwaga słuszna. Oczywiście |−x| = |x|
Minus, który wyłączyłam niepotrzebnie przed nawias, tak wpłynał na błędne rozwiązanie.
Dzięki serdeczne

Przyjemnego dnia Ci życzę
27 paź 09:49
think: Zielona Gałązko

mam nadzieję zwróciłaś uwagę na to, że oba Twoje rozwiązania miały pewne
błędy w drugim zadaniu zabrakło odpowiednich nawiasów

a skoro o błędach mowa... to ja nie
rozwiązałem, ale rozwiązał
am 
Proszę bardzo i polecam się na przyszłość

Bardzo dziękuję, mam nadzieję że miło spędzę dzień czego i Tobie życzę
27 paź 09:56