zadanko z Wariacji? permutacji?
linh: mam do zrobienia takie krótkie zadanko i własnie nie do końca jestem pewien jak to zrobić,
mógłby ktoś mi wytłumaczyć?
Spotkało się 12 osób i każda wita się z pozostałymi. Ile jest sposobów powitań?
czy to będzie tak:
| | | |
V | = 1211 − wariacja z powtórzeniami? |
| | |
czy może to będzie permutacja? 11! ?
mógłby mi ktoś to wytłumaczyć?
27 paź 00:12
toja:

rysunek przedstawia podanie rąk gdy osób jest 4
27 paź 00:17
fikuś: to będzie combinacja
27 paź 00:18
fikuś: dwu elementowa z
27 paź 00:19
fikuś: 12
27 paź 00:20
toja: sprawdź czy „działa"na prostym przykładzie (jw.) byś nie „przeCombinował"
27 paź 00:21
misia:
każda osoba wita się z 11osobami ( bo nie wita się sama ze sobą)
i witają się bez rewanżu
27 paź 00:30
toja: słusznie

!
| | 11+1 | | 12 | |
11+10+9+8+7+6+5+4+3+2+1= |
| *11= |
| *11=6*11=66 |
| | 2 | | 2 | |
27 paź 00:46
27 paź 06:45