kaśka: Mam zadanko z fizyki i sobie z nim nie rzadzę proszę o pomoc.
pocisk o masie m=10g wystrzelony z pistoletu trafia w drewnianą belkę z szybkością
v=300m/s i wbija się na głębokośc s=5cm.obliczyc;
wartośc siły działającej na pocisk
i czas hamowania pocisku w belce.
6 sty 13:15
Jakub: Energia kinetyczna pocisku jest równa pracy jaką drewno "wykonało" by go zatrzymać.
Ek = W
mv2/2 = F*s
F = mv2 / 2s
Teraz już prosto policzysz siłę F, pamiętaj tylko o zamianie jednostek. cm -> m, g -> kg
Ruch pocisku to w przybliżeniu ruch jednostajnie opóźniony. Czas policzysz ze wzoru
na prędkość końcową w takim ruchu.
vk = vp - at
at = vp -vk bo (vk = 0)
t = vp / a druga zasada dynamiki a = F / m
t = vp / (F/m)
t = vp*m / v
teraz już tylko podstawiaj dane
6 sty 15:44
kaśka: WIELKIE DZIĘKI
6 sty 18:11