Krótki opis zadania
Kasiia: Pokazać, że dla dowolnego n naturalnego takiego, że n≥5 zachodzi 2n>n2.
26 paź 23:23
Jack:
kluczowy krok:
2k2>(k+1)2 bo
2k2−k2−2k−1=k2−2k−1=k2−2k+1−2=(k−1)2−2=(k−1−√2)(k−1+√2).
Dla k>1+√2 (k−1−√2)(k−1+√2)>0
26 paź 23:31
Kasiia: Nie bardzo rozumiem skąd Ci to wyszło... Ja to próbowałam indukcyjnie i dochodzę do momentu
2n2+4n+2>n2+4n+4, czyli trzeba jakoś udowodnić, że n2+2>4...
26 paź 23:37
Jack:
2. 2k>k2
3. 2k+1>(k+1)2 − do wykazania
2k+1=2*2k>2*k2. Teraz pozostaje wykazać, że 2k2>(k+1)2
* − założenie indukcyjne.
27 paź 00:20
marcinex1232: Kasiia: Nie bardzo rozumiem skąd Ci to wyszło... Ja to próbowałam indukcyjnie i dochodzę do
momentu 22+4n+2>n2+4n+4, czyli trzeba jakoś udowodnić, że n2+2>4...
Biorąc pod uwagę założenia zadania każdy podstawiony n większy lub równy 5 spełnia to równanie
27 paź 01:12