Liczby x i y przy dzieleniu przez 5 dają resztę 1. Uzasadnij, że iloczyn tych li
Mateusz: Liczby x i y przy dzieleniu przez 5 dają resztę 1. Uzasadnij, że iloczyn tych liczb przy
dzieleniu przez 5 da resztę 1.
26 paź 23:20
26 paź 23:33
:): | (5k+5)*(5l+5) | | 5(5+1)5(l+1) | |
| = |
| = i dalej trzeba to pociągnąć, jakoś tak?sorki jeśli źle |
| 5 | | 5 | |
26 paź 23:35
toja: z Twojego zapisu wynika że X ładnie dzieli się przez 5 (k∊N)
winno być:
x=5k+1
y=5l+1
xy=(5k+1)(5l+1)
xy=25kl+5k+5l+1
(25kl+5k+5l+1)/5=5kl+k+l i reszty 1
27 paź 00:36