Nem: Cześć sinusy, cosinusy itd. Miałem to już dawno i kompletnie tego nie pamiętam. Prosze o pomoc
3sin2x= 2+3 cos2x
tam jest sin2x i cos2x
26 paź 22:58
Godzio:
zamień cos2x na 1 −sin2x i podstaw 3sin2x = t
26 paź 23:08
ada: Ja nie umiem ,zaczynam naukę po dużej przerwie w szkole .też potrzebuje pomocy
26 paź 23:09
Godzio:
3
sin2x = 2 + 3
1 − sin2x
| | 1 | |
3sin2x = 2 + 3 * |
| 3sin2x = t, t > 0 |
| | 3sin2x | |
t
2 − 2t − 3 = 0
(t − 3)(t + 1) = 0
t = 3 v t = −1 −− sprzeczność
t = 3 = 3
sin2x ⇒ 1 = sin
2x
sinx = 1 v sinx = −1
x = ... v x = ...
26 paź 23:13
Nem: ale to nie działa..
wychodzi, tak:
lewa strona ok= 2+3
1 *3
−sin2x
t= 3
sin2x
t= 2+3* 3
−sin2x
gdzie mam błąd?
26 paź 23:14
Nem: aha.. ok, przeciez to się podnosi dalej do potęgi

Racja
26 paź 23:15
Nem: a co z tym dalej zrobić Godzio?
co z tym dalej?
26 paź 23:25
Godzio:
ehhh widzę ze tu nie masz w ogóle pojęcia
sinx = 1
sinx = −1
26 paź 23:27
Nem: racja nie rozumiem tego.. możesz to wytłumaczyć?
26 paź 23:31
26 paź 23:35
Nem: Nie na początek, bo już to miałem kiedyś, ale problem w tym, ze kompletnie wyleciało mi to z
głowy
26 paź 23:38