matematykaszkolna.pl
oblicz łukasz: W trapezie kąty ostre przy dłuższej podstawie mają 45 stopni i 30 stopni. Krótsza podstawa ma długość 6 cm, a dłuższa 8cm. Oblicz pole trapezu. Wynik podaj z dokładnością do 0,1 cm2.
26 paź 22:20
łukasz: to też bym chciał był by ktos skłonny do rozwiązania tego
26 paź 22:38
Martyś: narysuj sobie ten trapez i oznacz tylko dane z zadania, wiesz jak? bo ja siedzę w necie na tel i nie dam rady zrobić rysunku. dalej Ci pomogę
26 paź 23:10
Martyś: poprowadz później wysokości. podziela Ci one trapez na dwa trójkąty i prostokąt. w trójkątach oznacz że tam gdzie 45st to boki mają długości a, a i a2 a w tym drugim przy 60st a, przy 30st a3 a przeciwprostokątna 2a. i wtedy a+6+a3=8 i to myślę,że już łatwo wyliczyć emotka gdy wyliczysz a to jednocześnie jest to Twoja h więc masz wszystko aby obliczyć pole, wzór na bank znasz emotka przepraszam za chaos ale trudno tak bez rysunku...niestety mój telefon się zbuntowal
26 paź 23:17
Bogdan: rysunek Korzystamy z własności trójkąta prostokątnego o kątach ostrych 30o i 60o oraz z własności trójkąta prostokątnego o kątach ostrych równych 45o. x + 6 + x3 = 8 ⇒ x = ...
26 paź 23:21
Martyś: dokładnie o to mi chodziło! emotka mam nadzieję, że chociaż tyci pomogłam a Bogdan to już napewno. pozdrawiam.
26 paź 23:25