oblicz
łukasz: W rombie o polu 216 cm2 poprowadzono odcinek o długości 9 cm łączący środki sąsiednich boków
rombu, tworzących kąt ostry. Oblicz obie przekątne, wysokość i pole powstałego pięciokąta.
26 paź 22:20
łukasz: umiałby ktoś to zrobić albo tamto obojętnie to albo to jeszcze jedno bym potrzebował żebym miał
4 zapewniona z pracy klasowej heh ostatnio była 5 to teraz sie nic nie stanie jak będzie4
26 paź 22:38
misia:
27 paź 00:35
marcinex1232:

p=1/2*e*f
Jeżeli odcinek łączący połowy ddługości boku ma 9 to przekątna f ma długość 18.
Pole(rombu)=216
216=1/2*e*18
przekatne rombu
e=24
f=18
wysokosc trapezu utworzonego przez przekątną f i odcinek = 1/4 *f czyli 6
pole trapezu= 1/2*((9+18)*6) = 81
POle pięciokąta= 1/2 pola całego rombu+pole trapezu= 189
27 paź 01:06