ronania wymierne
Inet: Pomocy!
| 5 | | 8 | | 2 | | 20 | |
| − |
| = |
| − |
| |
| x2−4 | | x2−1 | | x2−3x+2 | | x2+3x+2 | |
Obliczyłam już delte z mianownika x
2−3x+2 i x
2+3x+2
Delta w obu przypadkach wyszła 1, zatem są dwa pierwiastki x
1=1 x
2=2
Więc teraz moje równianie wygląda tak:
| 5 | | 8 | | 2 | | 20 | |
| − |
| = |
| − |
| |
| x2−4 | | x2−1 | | (x−1)(x−2) | | (x−1)(x−2) | |
I co dalej? Jaki będzie wspólny mianownik?
26 paź 22:12
Grześ: jeszcze zamień x2−1 i x2−4.....
26 paź 22:14
Godzio:
no niestety nie

− delta nie oznacza że pierwiastki są takie same
x
2 − 3x + 2 = (x − 1)(x − 2)
x
2 + 3x + 2 = (x + 1)(x + 2)
x
2 − 4 = (x − 2)(x + 2)
x
2 − 1 = (x − 1)(x + 1)
| 5 | | 8 | | 2 | | 20 | |
| − |
| = |
| − |
| |
| (x − 2)(x + 2) | | (x − 1)(x + 1) | | (x − 1)(x − 2) | | (x + 1)(x + 2) | |
Wspólny mianownik będzie (x − 2)(x + 2)(x − 1)(x + 1) próbuj
26 paź 22:15
: x2−4 oraz x2−1 też musisz zamienić i dołączyć do założeń (wykluczyć z dziedziny), że także
nie mogą być 0.
26 paź 22:16
Amaz:
(x−1)(x−2)≠x
2+3x+2, ale (x+2)(x+1) już tak
x
2−4=(x−2)(x+2)
x
2−1=(x−1)(x+1)
potem jakoś pokombinuj
26 paź 22:16
Inet: O juz znalazłam swój błąd
Zamiast (x + 1)(x + 2) ja miałam (x −1)(x − 2)
Teraz już wszystko wychodzi. dzięki
26 paź 22:33