oblicz
łukasz: W trapez równoramienny wpisano okrąg o średnicy 8 cm. Obwód trapez wynosi 40 cm. Oblicz pole
trapezu, wszystkie boki i sin < ostrego przecięcia przekątnych.
26 paź 21:58
mi:

wysokość trapezu=8 cm
a+b=2c, ponieważ można w niego wpisać okrąg
obwód=a+b+c+c=2c+2c=4c
4c=40
c=10 cm
26 paź 22:06
mi: dasz rade dalej?
26 paź 22:08
łukasz: wszystko oprócz tego sin
26 paź 22:10
Godzio:
podaj wyniki P,h to się policzy tego sinusa
26 paź 22:23
Godzio:

Zresztą...
h = 8
a + b = 20
| | a + b | |
P = |
| * h = 10 * 8 = 80 |
| | 2 | |
64 + 100 = d
2
d
2 = 164
| | 2P | | 160 | | 40 | |
sinα = |
| = |
| = |
| |
| | d2 | | 164 | | 41 | |
26 paź 22:27
łukasz: ok dzięki
26 paź 22:29