oblicz
łukasz: W rombie o polu 216 cm2 poprowadzono odcinek o długości 9 cm łączący środki sąsiednich boków
rombu, tworzących kąt ostry. Oblicz obie przekątne, wysokość i pole powstałego pięciokąta.
26 paź 21:25
misia:

ΔABD ~ ΔAEF w skali k=2
to IDBI = e= 2*9= 18
P rombu =
12e*f => 9f= 216 => f=IACI= 24
z tw. Pitagorasa w małym trójkącie prostokątnym wyznacz długość "a"
P(rombu)= a*h to: h=..........
P(AEF) =
14P(rombu)= ............
P( pięciokąta EFBCD) = P( rombu) − P(ΔAEF)=.........
dokończ teraz te proste " rachunki" .......
29 paź 23:47