Uzasadnij, że dla dowolnej liczby całkowitej m liczba m3 − m jest podzielna prze
Mateusz: Nie mogę tego zatrybić. Help!
Uzasadnij, że dla dowolnej liczby całkowitej m liczba m3 − m jest podzielna przez 3.
i drugie zadanko:
Liczby x i y przy dzieleniu przez 5 dają resztę 1. Uzasadnij, że iloczyn tych liczb przy
dzieleniu przez 5 da resztę 1.
26 paź 21:23
Mateusz: Uzasadnij, że dla dowolnej liczby całkowitej m liczba m3 − m jest podzielna przez 3.
Liczby x i y przy dzieleniu przez 5 dają resztę 1. Uzasadnij, że iloczyn tych liczb przy
dzieleniu przez 5 da resztę 1.
26 paź 21:30
Jack:
1. rozpisz m3−m i wyciągnij wniosek nt. iloczynu trzech kolejnych liczb naturalnych
2. zapisz te liczby w odpowiedniej postaci i wymnóż.
26 paź 21:30
Mateusz: Wiele mi te wskazówki nie mówią.
26 paź 21:31
Jack:
umiesz rozpisać na czynniki liniowe m3−m?
26 paź 21:47
Jack:
co to znaczy że liczba z dzielenia przez 5 daje resztę 1? Zapisz to ładnym równaniem.
26 paź 21:47
Grażyna: może i umiem, ale nie kumam słownictwa matematycznego
26 paź 21:48
Mateusz:
26 paź 21:55
Mateusz: A mógłby mi ktoś pokazać na przykładzie, bo ja tak z samej gadki to tego nie chwytam.
26 paź 21:56
Jack:
m3−m=m(m2−m)=m(m−1)(m+1)=(m−1)m(m+1) Teraz trzeba ładnie się wysłowić ale niekoniecznie po
"matematycznemu", więc zamilknę
skoro liczba k z dzielenia przez 5 daje resztę 1 to znaczy, że daje się ona zapisać jako
k=5*n+1, gdzie n∊Z (całkowite).
26 paź 21:59
Mateusz: No i jasne teraz wszystko − dziękuję.
26 paź 22:02
gwiazdka: skoro jack zamilknie to ja wyjaśnie

są to trzy kolejne liczby naturalne,więc jedna z nich
jest podzielna przez 3 a to oznacza,że iloczyn tych trzech liczb jest podzielny przez 3.
Zrozumiałes?
26 paź 22:03
Mateusz: Teraz to już jestem grubo zamotany. Nie rozumiem.
Mógłby mi ktoś zwyczajnie napisać jak to ma wyglądać − jestem wzrokowcem niestety.
26 paź 22:08
Godzio:
gwiazdka nie naturalne , a całkowite
26 paź 22:09
gwiazdka: zapisane ma być tak jak kolega jack napisał. ale przy tym musi się znaleźć owe słowne
wyjaśnienie które zamieściłam. pełne wyjaśnienie przy testach gimnazjalnych / maturze jest
niestety niezbędne.
26 paź 22:10
gwiazdka: miałam napisać całkowite

pomyłka, przepraszam. o jeden drink za dużo...haha
26 paź 22:11
Godzio: hehe
26 paź 22:12