oblicz
mateusz 12: W równoległoboku ABCD krótszy bok AD ma długość 17 cm , krótsza wysokość DE ma 15 cm, krótsza
przekątna BD ma 25 cm. Dłuższa wysokość DF zawiera się w równoległoboku. Oblicz obwód i pole
tego równoległoboku oraz wysokość DF.
26 paź 21:05
mateusz 12: prosze niech to ktos rozwiąże bo jutro mam prace a gosciu z powtorki bierze a ja tych zadan nie
mam bo pomagalem kolazance poprawiac sprawdzian i nie notowałem na lekcji
26 paź 21:08
TOmek:

próbuje rysować trescie zadań, tyko mi za bardzo równoległobok nie wyszedl
26 paź 21:10
mateusz 12: ok mi zalezy tylko na rozwiązaniu bo rysunek to zrobię ale dzięki wielkie jednak jeszcze na
kogoś mozna liczyć a co do rozwiązania to wiesz
26 paź 21:14
TOmek: ja nie wiem czy jest dobry rysunek ale jak jest to:
z pitagorasa liczysz odcinek AD.
|AD|=8
teraz liczysz |DB|
|DB|=√625−225
|DB|=20
Liczysz pole
26 paź 21:24
TOmek: mam nadzieje ,ze tylko na rysunki zle oznaczyłem do góry powinno byc D a na dole E
wiec |AE|=8
|EB|=20
26 paź 21:26
łukasz: ok dzięki
26 paź 21:28
łukasz: wiem zauważyłem to wielkie dzięki
26 paź 21:28
TOmek:
26 paź 21:32
TOmek: "wysokość DF"
Wiesz jakie jest Pole bo obliczłes je z poprzedniej wysokosci (tej 15)
i teraz bierzesz
P=17 * h
i masz odcinek |DF|
czaisz?
26 paź 21:33
łukasz: wiem zrobiłem to a mógł byś zerknąć na tamte zadania jeszcze zaraz je wstawie jeszcze raz
26 paź 21:40
arkoni40:
3 sty 19:28
arkoni40:
3 sty 19:29