Oblicz wartość wyrażenia W=x^3 - x^2 dla x=2+ p{3}
Weronika: Oblicz wartość wyrażenia W=x3 − x2 dla x=2+ √3
Podaj przykład dwóch liczb naturalnych dodatnich a,b, takich, że 4/13< a/b < 5/13.
Średnia arytmetyczna liczb x,y,z jest równa 5. Oblicz średnią arytmetyczną liczb 2x,2y,2z.
Przedstaw liczbę a= √29−12√5 w postaci x+y √5, gdzie x i y są liczbami wymiernymi.
26 paź 21:01
Godzio:
1. W(x) = x
3 − x
2 = x
2(x − 1) = (2 +
√3)
2(2 +
√3 − 1) =(7 + 4
√3)(1 +
√3) = ...
a = 45, b = 130
| | x + y + z | | 2x + 2y + 2z | | x + y + z | |
3. |
| = 5, |
| = 2 * |
| = 2 * 5 = 10 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
4.
√29 − 12√5 =
√(2√5 − 3)2 = |2
√5 − 3| = −3 + 2
√5
26 paź 21:07