Ciąg arytmetyczny
Xiaton: Ogólnie umiem ciągi, ale to zadanie mi nie wychodzi:
W ciągu arytmetycznym dane są a2=3 i a6=4
a) znajdź wyraz trzynasty
b) oblicz sumę trzynastu kolejnych wyrazów tego ciągu zaczynając od wyrazu piątego
26 paź 20:57
Godzio:
a
6 = a
2 + 4r ⇒ r = ...
a
2 = a
1 + r ⇒ a
1 = ...
a
13 = a
1 + 12r = ...
a
5 = a
6 − r = ...
| | a5 + a13 | |
S5−>13 = |
| * 9 = ... |
| | 2 | |
26 paź 21:00
Xiaton: dzięki
26 paź 21:06
Xiaton: a skąd jest to 9 na końcu
26 paź 21:26
Godzio: a
5,a
6,a
7,a
8,a
9,a
10,a
11,a
12,a
13 −− policz ile jest wyrazów
26 paź 21:27
Xiaton: eh no tak, po tylu godzinach w szkole robi sie juz kisiel z mózgu
26 paź 21:31
Xiaton: mam jeszcze jedno małe pytanko z geometrycznego:
w danych mam a1 i q, to jeśli chcę obliczyć a6, to liczy się to w ten sposób:
a6=a1*5q , czy a6=a1*q5
26 paź 21:54
Godzio: to drugie
26 paź 21:55
Xiaton: dzieki, i dobrze, ze spytalem bo wydawalo mi sie to pierwsze
26 paź 21:57