Wyznacz liczbę x^-2, jeśli wiadomo, że x= 16^1/4 + 3^-1
Gosia: Wyznacz liczbę x−2, jeśli wiadomo, że x= 161/4 + 3−1
Wykaż, że liczba x jest naturalna, jeśli x= √5 − √(1−√52
Wykaż, że logab = − log1/a b.
26 paź 20:49
Godzio: 1.
16
1/4 = 2
| | 10 | | 3 | | 9 | |
x−2 = ( |
| )−2 = ( |
| )2 = |
| |
| | 3 | | 10 | | 100 | |
2.
x =
√5 −
√(1 − √5)2 =
√5 − |1 −
√5| =
√5 − (−1 +
√5) =
√5 + 1 −
√5 = 1
3.
| | log1/ab | | log1/ab | |
L = logab = |
| = |
| = −log1/ab = P |
| | log1/aa | | −1 | |
26 paź 20:53
27 paź 07:22