Marcin : naszkicuj wykres funkcji f(x)= - 2/x+1 -3
minus jest przed ulamkiem i -3 jest po ulamku
a)wyznacz dziedzine,zbior wartosci tej funkcji
b)okresl asymptomy tej funkcji
c)znajdz miejsce zerowe tej funkcji
d)wyznacz wsoplrzedne punktow z ktorych wykres tej funkcji przecina osie
ukl.wspolrzednych
e)dla jakich argumentow funkcja przyjmuje wartosci dodatkie i ujemne
f)okresl monotonnosc funkcji
może mi ktoś w tym pomóc będę wdzieczna
6 sty 12:10
Basia:
g(x) = -2/x wykresem tej funkcji jest hiperbola (II i IV ćwiartka)
wykres f(x) powstanie po przesunięciu wykresu g(x) o wektor u=[-1;-3]
(1 w lewo, 3 w dół)
a) x+1#0 ⇔ x#-1
D=R\{-1}
ZW = R\{-3}
bo po przesunięciu o 3 w dół, asymptotą poziomą staje się prosta y=-3 i tej wartości
funkcja nie przyjmuje
b) asymptota pionowa x=-1
asymptota pozioma u=-3
c)
-2/(x+1) - 3 =0
-2 -3(x+1)
----------------------- = 0
x+1
licznik musi =0
-2 - 3x -3 =0
-3x = 5
x = -5/3
d) punkt przeciącia z OX to miejsce zerowe czyli A(-5/3;0)
punkt przecięcia z OY B(0,f(0))
f(0)=-2/1 -3 = -5
B(0;-5)
e) -2/(x+1) - 3 >0
[-2 -3(x+1)] / (x+1) >0
(-3x-5) / (x+1) >0
(-3x-5>0 i x+1>0) lub (-3x-5<0 i x+1<0)
(-3x>5 i x>-1) lub (-3x<5 i x<-1)
(x>-5/3 i x>-1) lub (x<-5/3 i x<-1)
x>-1 lub x<-5/3
x∈(-∞;-5/3)u(-1;+∞)
analogicznie <0 wynik: x∈(-5/3; -1)
f) rosnąca w przedziałach (-∞; -1) (-1;+∞)
ale w każdym oddzielnie
6 sty 12:31
Marcin : jesteś kochana
6 sty 12:35