Funkcja wymierna
Inet: Proszę o pomoc. Nie chodzi mi o rozwiązanie całego zadania lecz o podanie wspólnego mianownika
w tym równaniu. Dzięki

5x
2−32x+3/x
2−4x+3 = 2 − 9−3X/x−1
Z pierwszego mianownika wyliczyłam delte i wyszły mi dwa pierwiastki 1, 3
Ale co dalej?
26 paź 20:37
Godzio:
Tak to wygląda:
| 5x2 − 32x + 3 | | 9 − 3x | |
| = 2 − |
| ? |
| x2 − 4x + 3 | | x − 1 | |
26 paź 20:43
all: więc wspolny mianownik to (x−3)(x−1)
26 paź 20:45
Inet: tak właśnie tak wygląda

czyli potem powinnam zrobić tak:?
| 5x2−32x+3 | | 2(x−1)(x−3) | | 9−3x(x−3) | |
| = |
| − |
| |
| (x−3)(x−1) | | (x−1)(x−3) | | (x−1)(x−3) | |
26 paź 21:02
Godzio:
ok, tylko (9−3x)
26 paź 21:03
Inet: Dlatego mi nie wychodziło ...
Prawie zrobiłam... mam tylko jeden mały problem wynik wychodzi mi 5 a w odpowiedziach jest −5
...
A oto co stworzyłam

(Liczyłam już kilka razy i dalej to samo, może wam uda się znaleźć mój
błąd

5x
2−32x+3−2(x−1)(x−3)+(9−3x)(x−3)
5x
2−32x+3−2(x
2−3x−x+3)+(9x−27−3x
2+9x)
sx
2−32x+3−2x
2+6x+2x−6+9x−27−3x
2+9x
−6x=−30 |:−6
x=5
26 paź 21:22
Godzio:
z tego wyjdzie −6x − 30 = 0 −− po przeniesieniu 6x = −30 i x = −5
26 paź 21:26
bart: −30 przenioslas na druga strone czyli powinno byc −6x=30
26 paź 21:29
bart: j.w.
26 paź 21:29
Inet: O dzięki śliczne

Nie wiem co bym bez was zrobiła
26 paź 21:47