matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
|1/2x-4|=2
Magda:
1. O takie mam cudo: |1/2x−4|=2 2. Towar kosztuje k złotych. Oblicz, ile będzie kosztował ten towar po dwukrotnej dwudziestoprocentowej obniżce.
26 paź 20:34
Godzio:
1.
https://matematykaszkolna.pl/strona/10.html
próbuj analogicznie 2. Pierwsza obniżka: k − 20%k = 80%k = 0,8k Druga obniżka: 0,8k − 20% * 0,8k = 80% * 0,8k = 0,8 * 0,8k = 0,64k
26 paź 20:36