nierówność z wartością bezwzględną
Michalina:
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć takie równanie: ||x + 3| − 2 | > 3 ?
Siedzę nad tym cały czas i jakoś nie mogę do tego dojść ;<
26 paź 20:33
Godzio:
Zacznijmy od tego czy umiesz rozwiązać nierówność np. |x − 3| > 1 ?
26 paź 20:33
Michalina: no tak
26 paź 20:34
Godzio:
No to to się rozwiązuje tak sami
| |x + 3| − 2 | > 3
|x + 3| − 2 > 3 lub |x + 3| − 2 < − 3
|x + 3| > 5 lub |x + 3| < − 1 −− sprzeczność
i dalej rozwiązujesz tylko to co masz po lewej
26 paź 20:37
Gustlik: Można tak:
||x + 3| − 2 | > 3
podstawiasz t=|x+3| i otrzymujesz:
|t−2|>3
W ten sposób masz mniej tych "płotków" (jedna wartość bezwzględna) i zapis jest bardziej
przejrzysty.
t=2+3 v t=2−3
t=5 v t=−1 mając znak ">" rysujesz przedziały "na zewnątrz" tych rozwiązań, czyli:
t<−1 lub t>5
wracasz do podstawienia
|x+3|<−1 ← sprzeczność
lub |x+3|>5
x=−3+5 lub x=−3−5
x=2 v x=−8 − popdobnie jak wcześniej przedziały "na zewnątrz"
Odp:
x€(−∞, −8)U(2, +∞)
27 paź 01:12