Wyznacz liczbę x, której 2,5% jest równe 40.
Ewa: Wyznacz liczbę x, której 2,5% jest równe 40.
Wyznacz liczbę x, wiedząc że 4log2x = 25.
Wiadomo, że log9 7=a. Oblicz log7 81.
26 paź 20:20
Godzio:
1. 2,5%x = 40 ⇒ x = ...
2. mam rozumieć że 10 jest podstawą

?
| | 1 | | 2 | |
3. log781 = log792 = 2log79 = 2 * |
| = |
| |
| | log97 | | a | |
26 paź 20:22
Gwiazdeczka: ostatnie: musisz wykorzystac wzrór na zamiane podstawy logarytmu
26 paź 20:23
Ewa: log2x jest za 4 napisane tak jak potęga, tylko nie wiem jak to tutaj utworzyć.
26 paź 20:23
Godzio: x > 0
4log2x = 25
L = 4log2x = 22log2x = 2log2x2 = x2 (korzystam z alogab = b)
x2 = 25
x = 5 v x = −5 −− odrzucam bo x > 0
Odp: x= 5
26 paź 20:25
Ewa: I jak to pierwsze ktoś mi napisze?
bo: x= 40*2,5 to nie.
26 paź 20:25
Gwiazdeczka: a odp do 1 to x= 1600?
26 paź 20:26
Kejti:
0,025x=40
x=...
26 paź 20:26
Ewa: x= 40* 0,025 = 1.
26 paź 20:27
Gwiazdeczka: nie 40/0,025
26 paź 20:28
Kejti: podziel.. nie mnóż..
26 paź 20:28
Gwiazdeczka: i to wyjdzie 1600
26 paź 20:28
Gwiazdeczka: x=1600
26 paź 20:28
Ewa: Rozumiem.

dziękuję
26 paź 20:29
Godzio:
| | 2,5 | | 4000 | |
no skoro 2,5%x = 40 to |
| x = 40 to 2,5 * x = 4000 to x = |
| to w takim razie |
| | 100 | | 2,5 | |
x = 1600 to nie są trudne działania mogę wybaczyć jeśli jesteś w 1 gimnazjum jeśli wyżej to
już nie ciekawie jak podstaw nie umiesz
26 paź 20:29
Gwiazdeczka: Chyba w pierwszej gimnazjum nie ma jeszcze logarytmów ... czyli kolezanka pewnie juz w szkole
sredniej gdzies
26 paź 20:30
Dip: dokładniej to w trzeciej klasie − tam zaczynają się logarytmy

Wiem, bo jestem
26 paź 20:33
Godzio:
Ano właśnie ... oczywiście to było pytanie retoryczne
26 paź 20:34