wielomiany rozkład przykład co i jak prosze o pomoc...
adaś HELP PLIZZZ: wielomiany rozkład przykład co i jak prosze o pomoc...
x
3−x
2−17x−15=(x−5)(x+3)(x+1)
jak to zrobic − jest na to jakis sposob

: (x
3−x
2−17x−15
żeby równało się temu (x−5)(x+3)(x+1)

?
26 paź 20:08
think: jeśli grupowanie wyrazów nie daje sensownego rozwiązania, to szukasz pierwiastków wśród
dzielników wyrazu wolnego
dzielniki −15: +/−1; +/−3; +/−5; +/−15
26 paź 20:10
kaska: ze schematu Hornera wychodzi ze 5 jest pierwiastkiem tego równania, wychodzi Ci że x3 −
x2−17x−15=(x−5)(x2+4x+3)
z x2+4x+3 liczysz Δ
wychodzi 4, √Δ = 2
x1= −3 x2=−1
i wychodzi (x−5)(x+3)(x+1)
26 paź 20:20