Liczby zespolone proszę o pomoc
Robert: Witam!
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania z liczb zespolonych:
z2 + z( − 4i + 2 ) − 4 ( − 3 − 6i )
wg moich obliczeń wychodzi:
√Δ = √8i
zatem:
a + bi = √8i
a2 − b2 + 2abi = 8i
Re: a2 − b2 = 0
Im: 2abi = 8i
|a| = |b|
ab = 4
proszę o podpowiedź co dalej zrobić.
Pozdrawiam Robert
26 paź 19:54
Basia:
skoro
|a|=|b|
masz dwie możliwości: a=b lub a=−b
a=b
a*b=a*a=a2=2 ⇒ a=b=2
a=−b ⇒ b=−a
a*b=a*(−a)=−a2=4 ⇒ a2=−4 a to jest niemożliwe
stąd: a=b=2
z=2+2i
27 paź 04:11
Basia:
poprawka:
a*b=a*a=a2=4 ⇒ a=b=2
27 paź 04:44