liczby zespolone
STUDENT: Proszę o pomoc Liczby zespolone
znajdz zbiór spełniający warunek
sin|z| ≥0 z−liczba zespolona
czyli będzie
0 ≤ sin|z| ≤ 1
i nie wiem co dalej
może coś z tym że |z|=√x+iy
26 paź 19:47
STUDENT: ?
26 paź 20:45
STUDENT:
26 paź 21:11
STUDENT: ?
26 paź 21:47
Jack:
| | eiz−e−iz | |
probowałeś zamieć to ze wzroru sinz= |
| ? |
| | 2i | |
26 paź 21:49
STUDENT: nie, a jest taki wzór
26 paź 22:57
STUDENT: ?
26 paź 23:24
Jack:
ano jest.
26 paź 23:25
STUDENT: a jak sie on nazywa bo chciałbym go znaleść w necie i przeanalizować ( nie ma innej metody)
26 paź 23:35
STUDENT: bo ten wzór jest troche podobny do sin hiperbolicznego
26 paź 23:36
Jack:
na Wikipedii znajdziesz na pewno. Wyprowadza się go liczbąc szereg Taylora dla ez. Podobny
jest dla cos z. Czy tym sposobem wyjdzie? Nie wiem. Czy jest inny? Też nie wiem − tylko
zasugerowałem.
26 paź 23:37
STUDENT: ok dzięki
26 paź 23:39
STUDENT: a wiesz jak zrobić coś takiego
| 1−iz | ≤ 3 mam to narysować ale jak to jakoś ładnie zamienić?
26 paź 23:41
Jack:
policz moduł, podnieś obie strony do kwadratu − wyjdzie Ci z2≤8. Potem pierwiastek z tego
wyciągnij. Jeśli się nie mylę, to wyjdzie pierścień.
27 paź 00:18
Jack:
|−i|*|z−1|≤3
|z+i|≤3
koło o środku w −i i promieniu ≤3
27 paź 01:09
Basia:
wydaje mi się, że to będzie raczej tak:
z=a+bi
1−iz=1−i(a+bi)=1−ai−bi2=1−ai+b = (1+b)−ai
|1−zi| = √(1+b)2+(−a)2 = √a2+(1+b)2≤3
stąd:
a2+(1+b)2≤9
czyli na płaszczyźnie jest to koło:
S(0,−1) r=3
27 paź 04:50
Basia:
z=x+yi
|z|=√x2+y2
sin√x2+y2≥0 ⇔
2kπ≤√x2+y2≤(2k+1)π ⇔
4k2π2≤x2+y2≤(2k+1)2π2
np. dla k=0
0≤x2+y2≤π2
czyli masz koło S(0,0) i r=π
dla k=1
4π2≤x2+y2≤9π2
czyli masz pierścień S(0,0) r1=2π r2=3π
uogólnienie:
dla k=0 jak wyżej: koło S(0,0) i r=π
dla każdego k≥1 pierścień: S(0,0) r1=2kπ r2=(2k+1)π
a zastanów się dlaczego nic nie napisałam o liczbach ujemnych k=−1,−2,−3,............
27 paź 05:03
think: Basiu wróciłaś

jak ja dawno Ciebie nie widziałam, normalnie się stęskniłam za Tobą!
27 paź 09:13
Basia:
Witaj ! Też się stęskniłam. Postaram się teraz bywać częściej. Może nie codziennie, ale na
pewno co kilka dni.
27 paź 11:24
Jack:
punkt |i−z|≤3 wyszedł nam dokładnie tak samo.
27 paź 11:46
Basia:
Witaj Jack
Oczywiście tak.
Wydaje mi się tylko, że skoro zadanie polega na zaznaczeniu obszaru w układzie współrzędnych
kartezjańskich bardziej czytelne jest posługiwanie się x=Re(z) i y=Im(z).
27 paź 12:00
Jack:
Witaj Basiu,
Z jednej strony jest to faktycznie czytelniejsze ale skoro mamy i tak liczby zespolone, to
warto się przyzwyczajać do osi Re i Im oraz umieć interpretować takie proste nierówności. Gdy
się to umie, to staje się to naprawdę proste.
27 paź 12:09