ile potrzeba płytek?
grazka: Podłogę łazienki o wymiarach 14,4 m i 6,9 m trzeba wyłożyć kwadratowymi płytakmi o boku 30 cm
każda. Ile potrzeba takich płytek?
26 paź 19:41
STUDENT: 30 cm na 30 cm ma płytka. Oblicz powierzchnię płytki i podłogi a potem porównaj.
26 paź 19:48
grazka: prosze o obszerniejsze wytłumaczenie błagam jestem lewa z matmy
26 paź 19:56
dave: Obliczasz powierzchnie plytki: 0,3m*0,3m=0,09m2
dalej powierzchnie podlogi: 14,4m*6,9m=99,36m2
i dzielisz powierzchnie podlogi przez powierznie plytki: 99,36/0,09=1104 − i to jest ilosc
plytek
26 paź 20:09
grazka: super dziekiii
26 paź 20:15