Wzory redukcyjne
marta: Moglby mi ktos to wytlumaczyc?
Chodzi o wzory redukcyjne w trygonometrii.
Mam sin70/3pi i rozpisuje to tak
sin70/3pi=sin(24pi−2/3pi)= (i do tego momentu wszystko rozumiem)
=sin(−2/3pi)=sin(pi−1/3pi)=−sin(pi/3)=−√3/2
Rozumiem te rozpisywanie nawiasow i wiem kiedy tez jest kofunkcja i w ktorych cwiartkach
sin,cos,tg,ctg przyjmuje wartosci dodatnie. Natomiast nie rozumiem jak stwierdzic dokladnie w
ktorej cwiartce lezy np. sin(24pi−2/3pi)
Prosze o pomoc i z gory dziekuje.
26 paź 19:27
sushi_ gg6397228:
zawsze robimy redukcje o 2π (360o), az dojdziemy do wartosci kata z przedzialu (0, 360) i
wtedy wiemy, ktora to cwiartka
jak bedzie kat "−200o" to dodamy 360 i dostaniemy "+160" co mowi nam, o tym ze
kat jest w II cwiartce
26 paź 21:44