zbadaj monotonnosc ciagow
misiek:
26 paź 19:26
Grześ:
| | n+1 | | n | | (n+1)(n+2)−n(n+3) | |
cn+1−cn= |
| − |
| = |
| = |
| | n+3 | | n+2 | | (n+2)(n+3) | |
| n2+3+2−n2−3n | | 5−3n | |
| = |
| <0 |
| (n+2)(n+2) | | (n+2)(n+3) | |
Jest to ciąg malejący
26 paź 19:36
Basia:
niestety to nieprawda
c1=13
c2=24=12
c3=35
c1<c2
c2>c3
ten ciąg nie jest monotoniczny
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Twoje obliczenia Grzesiu są poprawne, tylko wniosek błędny
dla n=1 5−3n>0
dla n≥2 5−3n<0
czyli ta różnica nie jest ani stale dodatnia, ani stale ujemna
(podciąg a2,a3,.......... jest malejący, ale cały ciąg a1,a2,a3,........... nie)
27 paź 07:06
22 sty 11:46
Basia:
co to jest 2n−3n ?
22 sty 11:48