Prawdopodobienstwo!!!
Karolina: Z cyfr 0,1,2,3,5,7,9 tworzymy liczby siedmiocyfrowe o różnych cyfrach. Oblicz
prawdopodobieństwo otrzymania liczby parzystej.
26 paź 18:40
Basia:
Jeżeli liczba ma być parzysta to cyfra jedności musi być równa 0 lub 2.
1.
cyfra jedności = 0
pozostałe 6 liczb rozmieszczamy w sposób dowolny na 6 miejscach
czyli mamy 6! takich liczb
2.
cyfra jedności = 2
na pierwszym miejscu można postawić 1,3,5,7,9 czyli 5 możliwości
na drugim miejscu 0,1,3,5,7,9 minus to stoi na pierwszym czyli też 5 możliwości
na trzecim miejscu 0,1,3,5,7,9 minus to stoi na pierwszym i drugim czyli też 4 możliwości
na czwartym 3
na piątym 2
na szóstym 1
czyli mamy
5*5*4*3*2*1=5*5!
razem:
6!+5*5!=6*5!+5*5!=11*5!
wszystkich liczb mamy: 6*6*5*4*3*2*1=36*5!
policz prawdopodobieństwo
27 paź 04:33
Gtr: 1/60
13 lut 22:43
Gtr:
13 lut 22:43