Ile wierzcholkow i ile krawedzi ma graniastoslup o: a)10scianach b)32 scianach c
magda: Ile wierzcholkow i ile krawedzi ma graniastoslup o:
a)10scianach
b)32 scianach
c)106 scianach
26 paź 18:26
sushi_ gg6397228:
a) jezeli masz 10 scian to ile masz krawedzi w podstawie
26 paź 18:28
sushi_ gg6397228:
masz 10 scian, wliczajac w to 2 podstawy scian bocznych bedzie...
tyle ile jest scian bocznych tyle bedziesz miec krawedzi w podstawie
ilosc krawedzi w graniastoslupie= 3* ilosc krawedzi w podstawie
26 paź 18:38
magda: nie rozumiem tych zadan
26 paź 18:40
sushi_ gg6397228:
idz do kuchni i przynies pudelko od herbaty ( graniastoslup) policz ila ma scian wszystkich,
potem ile ma scian bocznych
policz ile ma krawedzi podstawy
jak nie masz pudelka to popatrz na pokoj ( tez jest graniastoslupem) policz ile ma scian
wszystkich(sciany+ podloga+sufit), ile widzisz krawedzi itp...
26 paź 18:47
beata: ile wierzchołków i ile krawędzi ma graniastosłup o a)10 ścianach b)32ścianach c)106 ścianach
19 wrz 17:12
kxmmx: kkxmxmxΩΩΩΩΩΩ∞∞
28 kwi 15:38
iwaa: a) 16,24
b)60,90
c)208,312
20 wrz 02:10
Gustlik:
k=3n
w=2n
sb=n
s=n+2
gdzie:
n − liczna krawędzi (kątów) podstawy, czyli n−kąt w podstawie
k − liczba krawędzi graniastosłupa
w − liczba wierzchołków graniastosłupa
sb − liczba ścian bocznych
s − liczba wszystkich ścian razem z podstawami
U ciebie s=10 ⇔ n+2=10 ⇔ n=... ⇔ k= ... ⇔ w=... dokończ
20 wrz 10:10