Co jest wieksze :miara kata miedzy dwiema scianami bocznymi ostroslupa prawidlow
magda: Co jest wieksze :miara kata miedzy dwiema scianami bocznymi ostroslupa prawidlowego
czworokatnego ktorego sciany boczne sa trojkatami rownobocznymi czy miara kata miedzy sciana
boczna a podstawa tego ostroslupa?
pigor: ... oczywiście kąt między ścianami bo jest na pewno rozwarty i tyle jeśli to jest np. zadanie
testowe
a możesz sie o tym przekonać rozpatrując cosinusy kątów liniowych miedzy ścianami np. tak :
niech
a długość krawędzi ostrosłupa, to
dla kąta miedzy ścianami masz z tw. cosinusów: dla równoramiennego Δ o bokach
długości
12a
√3,
12a
√3 i kącie między nimi
α, oraz a
√2
| | 234a2−2a2 | | 1 | |
cosα= |
| = 1−43= − |
| <0 , więcα>90o |
| | 234a2 | | 3 | |
zaś
dla kąta
β ściany z podstawą z prostokątnego Δ o przeciwprostokątnej długości
12a
√3 i przyprostokątnej
12a przyległej kątowi
β :
| | 12a | | 1 | |
cosβ= |
| = |
| >0 , więc 0<β<90o . ... |
| | 12a √3 | | √3 | |