pola figur
czekolada: Na okregu opisano trapez prostokątny. Odleglosci srodka odkregu od koncow dluzszego ramienia
wwynosza 3 i 7. oblicz pole trapezu.
wyliczylam,ze dluzsza podstawa ma dlugość √58 z pitagorasa. ale nie wiem co dalej..
26 paź 18:01
czekolada:
26 paź 18:15
czekolada: prosze o pomoc
26 paź 18:39
Godzio: Zaraz się zobaczy
26 paź 18:41
Godzio:
x + y =
√58
| | 42√58 + 58√58 | | 50√58 | |
r + x+ r + y = a + b = |
| = |
| |
| | 58 | | 29 | |
h = 2r = ...
26 paź 18:46
czekolada: a skad wiemy,ze x+y=
√58
26 paź 19:16
Godzio:

Z tego
26 paź 19:18
czekolada: ah, ok widzę to

wychodzi mi dziwny wynik z pola..
| | 50√58 | | 42√58 | |
bo P = 1/2* |
| * |
| |
| | 29 | | 58 | |
i mi wyszlo
26 paź 19:36
czekolada: blad w obliczeniach tak
26 paź 19:49
Godzio: popraw
26 paź 19:53
czekolada: | | 6 | |
to wyjdzie 36 |
| ... wyszlo mi ; ) |
| | 29 | |
dziekuje Godzio
26 paź 20:16
Godzio: Nie ma sprawy
26 paź 20:19