matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
Paula:
Po rozłożeniu na czynniki wyrażenie 4−25(x−y)
2
ma postać? dziękuję
26 paź 18:00
Godzio:
4 = 2
2
25(x − y)
2
= 5
2
(x − y)
2
= ( 5(x − y) )
2
skorzystaj z a
2
− b
2
= (a − b)(a + b) a = 2 b = 5(x − y)
26 paź 18:02