Oblicz wysokość trapezu.
xxx: Na okręgu opisano trapez równoramienny o podstawach 10 i 6. Oblicz wysokość tego trapezu.
26 paź 17:41
sushi_ gg6397228:
zrob rysunek
wykorzytaj wlasnosc a+c= b+d
poprowadz wysokosc z jednego wierzchokla na dłuzsza podstawe,
dostaniesz trojkat prostokatny( masz dane dwa boki, wiec trzeci sobie policzyc z Pitagorasa− to
bedzie wysokosc trapezu)
26 paź 17:44
xxx: Jak poprowadzę wysokość na podstawę, to przecież mam tylko dł. przeciwprostokątnej, bo na dole
nie wiem jaki ten mały odcinek, który się utworzył ma długość.
26 paź 17:48
sushi_ gg6397228:
masz trapez rownoramienny wiec oba kawalki beda tej samej dlugosci ( jaa zrobisz dwie
wysokosci) wiec ...
26 paź 17:51
xxx: więc nie rozumiem
26 paź 17:52
sushi_ gg6397228:

co to jest za figura EFCD, ile wynosi |EF|
|FB|=|AE|
26 paź 17:53
xxx: To jest prostokąt. EF=10−2x
26 paź 17:55
xxx: czyli EF=6
26 paź 17:55
xxx: Dziękuję
26 paź 17:56
xxx: już rozumiem
26 paź 17:56
sushi_ gg6397228:
wiec ile wynosi |FB| =
26 paź 17:56
xxx: 2
26 paź 18:06