Prawdopodobienstwo otrzymania liczby parzystej
Karolina: Z cyfr 0,1,2,,5,7,9 tworzymy liczby siedmiocyfrowe o różnych cyfrach. Oblicz prawdopodobieństwo
otrzymania liczby parzystej.
26 paź 17:33
Grześ: wypisałeś 6 cyfr, a mają być liczby siedmiocyfrowe o różnych cyfrach....
26 paź 18:12
Karolina: jeszcze 3
26 paź 18:41
Grześ: No to liczymy ile można max. utworzyć liczb:
6*6*5*4*3*2*1=6*6!
Liczba parzysta na sposobów:
2*6*5*4*2*1=2*6!
| | 2*6! | | 1 | |
Prawdopodobieństwo: |
| = |
| Chyba dobrze  |
| | 6*6! | | 3 | |
26 paź 18:47
Karolina: czemu jesli jest parzysta to na pierwsza liczbe bierzemy tylkko dwie możliwości
26 paź 18:51
Grześ: bo spełnia ten warunek tylko 2 i 0, czy np. 7 jest parzyste
26 paź 18:52
sushi_ gg6397228:
dwie masz na koncu. mnozenie jest przemiene,
powininem rozpatrzec kiedy sie konczu na "0" a kiedy na "2"
26 paź 18:53
Karolina: dobrze a mogłabym to zapisac 6*5*4*3*2*1*2
26 paź 18:54
Karolina: no wlasnie

dziękuje
26 paź 18:54
Karolina: wiedziałam że 2 albo 0 musi byc na koncu....tylko ten zapis mnie zmylił ale bardzo dziekuje.
26 paź 18:55
sushi_ gg6397228:
konczy na 0
6*5*4*3*2*1*1= 6!= 6*5!
konczy na 2
5*5*4*3*2*1*1 = 5*5!
26 paź 18:55