Funkcje wymierne 2 licuem poziom rozszerzony
lukaszq15: Wykaz ze jesli (a−b)2+(b−c)2+(c−a)2=(a+b−2c)2+(b+c−2a)2+(c+a−2b)2 to a=b=c
26 paź 17:18
Godzio: na oko to przenieś wszystko na prawą i skorzystaj z a2 − b2 = (a − b)(a + b)
26 paź 17:19
Godzio: albo na lewą jak wygodniej
26 paź 17:19
Godzio:
(a − b)2 − (a + b − 2c)2 + (b − c)2 − (b + c − 2a)2 + (c − a)2 − (c + a − 2b)2 = 0
(−2b + 2c)(2a − 2c) + (2b − 2a)(−2c + 2a) + (2c − 2b)(−2a + 2b) = 0
4(c − b)(a − c) + 4(b − a)(a − c) + 4(c − b)(b − a) = 0
(c − b)(a − c + b − a) + (b − a)(a − c) = 0
(c − b)(b − c) + (b − a)(a − c) = 0 −− jeśli to wymnożysz to otrzymasz to samo co w poprzednim
zadaniu więc suma kwadratów liczb żeby była zerem to każdy z tych kwadratów musi być zerem
26 paź 17:25