.
Krzysiek: zad1
Szósty wyraz pewnego ciagu geometrycznego jest dwa razy wiekszy od wyrazu trzeciego .Jaki jest
ilorasz tego ciagu
zad 2
W niemonotonicznym ciągu geometrycznym (an) drugim wyrazem ciagu jest liczba −60 a czwartym
wyrazem −15 . oblicz q i podaj wzór ogólny ciagu
Wie ktos jak to zrobic


?
26 paź 17:16
Grześ:
a6=2a3
a6=q3*a3
26 paź 17:18
Godzio: a
6 = 2 * a
3
q
3 = 2
q =
3√2
a
2 = −60
a
4 = −15
niemonotoniczny ⇒ q < 0
q
2 = 4
q = 2 lub q = − 2 −−− 2 odpada
q = −2
26 paź 17:18
Grześ: Zad. 2.
a
2=−60
a
4=−15
a
4=q
2*a
2
−15=q
2*(−60)
| | 1 | |
q=−1/2 lub q=1/2 ale ciąg ma być niemonotoniczny, a więc będzie to − |
| |
| | 2 | |
26 paź 17:20
Krzysiek: oki dzieki wielkie za pomoc
26 paź 17:24
Grześ: Nie ma sprawy
26 paź 17:26