oblicz
mateusz 12: dany jest trójkąt o bokach 21 cm 20 cm i 13 cm. Oblicz pole, najkrótszą wysokość, promień
okręgu wpisanego i opisanego na trójkącie.
26 paź 17:07
sushi_ gg6397228:
a wzory na pole trojkata znasz
26 paź 17:11
mateusz 12: znaczy sie pole mam obliczone z wzoru herona a reszte nie wiem
26 paź 17:15
sushi_ gg6397228:
wiec teraz szukaj wzorow na pole trojkata gdzie jest "r", "R"
26 paź 17:17
Grześ: Najmniejsza wysokość będzie wg mnie ta która wychodzi z największego boku...
26 paź 17:17
mateusz 12: tamte pola też wyliczę już ok tylko tą wysokość teraz to się bierzę najkrótszy bok tak bo już
zapomniałem
26 paź 17:18
mateusz 12: aha ok z tą wysokościa jakoś dam radę dzieki
26 paź 17:19
sushi_ gg6397228:
| | a*h1 | | b*h2 | | c*h3 | |
P= |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
26 paź 17:20