Funkcje wymierne 2 klasa liceum poziom rozszerzony.
lukaszq15: Wykaz ze jesli a2+b2+c2=ab+ac+bc , to a=b=c.
26 paź 17:06
Godzio:
a2 + b2 + c2 = ab + ac + bc /*2
2a2 + 2b2 + 2c2 = 2ab + 2ac + 2bc
a2 − 2ab + b2 + a2 − 2ac + c2 + b2 − 2bc + c2 = 0
(a − b)2 + (a − c)2 + (b − c)2 = 0
a = b a = c b= c ⇒ a = b = c
26 paź 17:09
lukaszq15: Dzieki
26 paź 17:14
h3h: Godzio, skad ta koncowka? moglbys wytlumaczyc slowami ?
26 paź 17:16
Godzio: pozamieniałem na wzory skróconego mnożenia a żeby suma kwadratów liczb była zerem to nie ma
innej możliwości prócz takiej że te liczby będą zerem
26 paź 17:27
h3h: no jasne, dzieki bardzo
26 paź 17:28