pierwiastek
Ola : jak to uprościć? √18,75
26 paź 17:00
sushi_ gg6397228:
zamien na ulamek niewlasciwy
26 paź 17:04
Ola : czyli
26 paź 17:06
sushi_ gg6397228:
| | licznik | |
18,75= |
| to ma byc ulamek zwykly |
| | mianownik | |
26 paź 17:08
26 paź 17:12
Godzio: teraz skróć licznik i mianownik przez 25
26 paź 17:13
26 paź 17:14
sushi_ gg6397228:
| | 3 | |
0.75= |
| wiec na grzyba mianownik 100 |
| | 4 | |
26 paź 17:15
sushi_ gg6397228:
√75= √25*3= 5√3
a pierwiastek z mianownika bedzie ...
26 paź 17:15
Niepostrzegana: √18,75
√18 = √9*2=3√2
√75 = √25*3 = 5√3
26 paź 17:16
Ola : ale skąd się wzielo to 0.75
26 paź 17:28
sushi_ gg6397228:
to jest ulamek
to jest tak jak sie nie pamieta podstawowych ulamkow zwyklych i dziesietnych
26 paź 17:36
Ola : moge prosic o dokladne rozpisanie po kolei ?
26 paź 17:50
26 paź 17:55
Ola : DZIEKUJE
26 paź 18:10
jo: −0,1875 na ułamek
25 wrz 21:17