matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ewa:
funkcja f(x)=x
2
+bx+c osiąga wartość najmniejszą równą 4 dla x=2. Wyznacz b, c.
26 paź 16:56
sushi_ gg6397228:
czyli masz wierzcholek paraboli
−b
p=2 ==
a=1, wiec b=...
2a
q=4 f(2)=4 i wyliczysz z tego "c"
26 paź 16:58