crayons: witam, mam problem z granica funkcji lim x→-∞ (x2-1)e2x. Czy ktos wie jak zrobic?
6 sty 00:02
Basia:
domyślam się, że to jest e2x
x2-1
(x2-1)e2x = --------------------------
1/e2x
przy takim zapisie licznik i mianownik → +∞ i można zastosować tw.de l'Hospitala
L'(x) = 2x
-2e2x -2
M'(x)= (-1/(e2x)2 )*2e2x= ---------------------- = --------------------
e4x e2x
2x -x
L'(x) / M'(x) = ---------------------- = ------------------
-2 / e2x 1/ e2x
nadal licznik i mianownik przy x→ -∞ dążą do +∞ czyli jeszcze raz
L1'(x) = -1
M1'(x)=M'(x) = -2 / e2x
L1'(x) / M1'(x) = e2x/2 → 0 przy x→ -∞
czyli Twoje wyrazenie przy x → -∞ dąży do 0
6 sty 11:57