funkcja
licealistka:): prosta y=√3x−2 jest nachylona do osi Ox pod kątem?
26 paź 16:53
sushi_ gg6397228:

y=ax+b
a=tangens α
26 paź 17:01
Tomek: ale co ma do tego współczynnik kierunkowy a?
27 paź 19:23
Godzio:
tgα = a
tgα = √3 ⇒ α = ...
27 paź 19:23
Tomek: | | √3 | |
no ja wiem,że tak jest,ale w ten sposób będzie zawsze? a gdyby to było np.y= |
| x+8 to |
| | 2 | |
wtedy prosta byłaby nachylona pod katem 60stopni bo a to sin alfa?
27 paź 19:30
Tomek: wyjaśni ktoś?
27 paź 19:35
Tomek: halo?
27 paź 20:24
ak1: wsp. kierunkowy nasze a to jest zawsze tangens kąta nachylenia prostej do osi OX
27 paź 21:03