Wyznaczenie c.
gwiazdka: pierwiastkiem równania x
2+bx+c=0 jest liczba 7. Drugi pierwiastek istnieje i też jest liczbą
całkowitą. Wśród poniżej podanych liczb c jest równe: a.24 b.15 c.8 d.21 a odpowiedź w
rozwiązaniach to d, dlaczego! Pomocy, proszę o wyjaśnienie krok po kroku
26 paź 16:45
sushi_ gg6397228:
zapisz w postaci iloczynowej (x−x1)(x−x2)= x2 −.. + x1*x2
jezeli x1= 7 to x1*x2 musi byc podzielne przez 7, tylko liczba w "d" spelnia to kryterium
26 paź 16:56
gwiazdka: nie rozumiem i tak...
26 paź 17:08
sushi_ gg6397228:
wyraz wolny "c" musi byc podzielny przez 7
26 paź 17:11
anty-mat: a ja to nadal nie kumam... można w inny sposób?
26 paź 22:27
Godzio:
a miałeś wzory viete'a ?
26 paź 22:28
anty-mat: tak ale po ich zastosowaniu wyszło mi że c=49
26 paź 22:33
nikka: a może tak :
72 + b*7 + c = 0
49 + 7b + c = 0
c = −7b − 49
c = 7(−b − 7)
czyli współczynnik c jest liczbą podzielną przez 7 czyli prawidłową odpowiedzią jest d
26 paź 22:35
Godzio:
7x
2 = c
| | c | |
skoro x2 jest liczbą całkowitą to x2 = |
| także musi być liczbą całkowitą więc c musi |
| | 7 | |
być postaci 7 * coś a jedyną taka postać prezentuje 21 = 7 * 3
26 paź 22:36
anty-mat: dziękuję bardzo!
26 paź 22:38