Potrzeban analiza ;d
Kasia : Suma trzech liczb jest równa 2520. Jakie to liczby jeżeli ich stosunek jest równy 4 : 5 :
9


?
26 paź 16:25
bzzz: 4x + 5x + 9x = 2520 ⇒ x = ...
pamiętaj, że te liczby później to 4*x, 5*x i 9*x
26 paź 16:30
26 paź 16:32
bzzz: U Welcome...
26 paź 16:34
Grześ: Więc mamy 3 liczby,
Załóżmy, że są to liczby a,b,c
wiedząc że stosunek wynosi 4:5:9 możemy wywnioskować zależności między nimi, a więc:
Wyznaczamy z niego
Suma wyrażona przez szukane: a+b+c
Ich suma to 2520
Mamy więc układ równań:
a+b+c=2520
Podstawiamy pod a i c
Dalej może sam policzysz
26 paź 16:34