Oblicz długość boków kwadratów, jeśli są one liczbami naturalnymi.
arek17: Różnica pól dwóch kwadratów jest równa 19. Oblicz długość boków tych kwadratów, jeśli są one
liczbami naturalnymi.
26 paź 15:31
Godzio:
a2 − b2 = 19
(a − b)(a + b) = 19
a − b = 19
a + b = 1 −−− z tego wyjdzie sprzeczność0
lub
a − b = 1
a + b = 19 +
−−−−−−−−−−−−−−−−
2a = 20 ⇒ a = 10 ⇒ b = 9
26 paź 16:05
Fraszka:
n−długość boku kwadratu o dłuższym boku
a−różnica długości boków n,a∊N
n2 −(n−a)2 =19
n(a) =12 (a + 19a) ⋀ n,a∊N ⋀ n>a ⇔ a=1, n=10
26 paź 16:58
arek17: dzięki wielkie
26 paź 17:02