aha!
Miron: Dwa boki trójkąta maja długości 3√3 i 6, kąt między nimi zawart ma miare 30 stopni. Oblicz:
a)pole tego trójkąta
b) Wszystkiego wysokośći tego trójkąta
26 paź 15:08
think:

b) jak już znasz pole z punktu a, to
| 1 | | 1 | |
| absinγ = |
| aha → ha = bsinγ
|
| 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| absinγ = |
| bhb → hb = asinγ
|
| 2 | | 2 | |
ten ostatni potrzbuje jeszcze jednej informacji w postaci tw.cosinusów np
c
2 = a
2 + b
2 − 2abcosγ
| | absinγ | |
hc = |
| |
| | a2 + b2 − 2abcosγ | |
26 paź 15:21
Miron: Lakko zmieszane.
26 paź 15:23
think: bo to ma Ci dać do myślenia a nie myśleć za Ciebie.
Słowem komentarza mogę jedynie dopisać, że ha to wysokość opuszczona na bok a, hb wysokość
opuszczona na bok b, hc wysokość opuszczona na bok c, czyli na ten którego długości nie masz
podanej w treści zadania.
26 paź 15:26